Hoppa till innehåll

Het dämpare ändrar POI vid långhållsskytte

oktober 29, 2012

Under de senaste åren har vi sett en spännande utveckling av ljuddämparnas utseende och funktion. Dämparna i dag på marknaden är lättare, tåligare och tystare. Dessutom är det i dag inga större bekymmer att få licens för en dämpare till sitt vapen.

Är det optimalt att använda dämpare vid långhållsskytte?
En ljuddämpare medför både positiva och negativa effekter som en långhållsskytt behöver ta med i beräkningen. Speciellt om skytten vill leverera träffar i målet efter 5:e-10:e skottet beroende på utrustning.

20121029-232519.jpg– Positiva effekter av dämparen
Skyttens förmåga att träffa målet ökar oftast markant när denne använder dämpare.
Mindre rekyl, knall och pipuppslag inverkar positivt på skyttens förmåga till träffsäkerhet.
Resultatet av dämparen ger även skytten bättre förutsättningar att se genom skottet. Detta innebär att skytten i sitt kikarsikte följer kulans bana i luften fram till målet. Skytten kan därmed lättare se sin egen träff i målet.

– Försvårande effekter av dämpare
Vi har under en tid observerat ett antal försvårande effekter som oftast uppstår när skytten använder ljuddämpare.

* Mirage
Den mest uppenbara effekten är,då dämparen blir varm och mirage uppstår i siktbilden.
Mirage som skytten ser i kikarsiktet uppstår dels från pipans och dämparens värmestrålning.
Vår erfarenhet är dock att miragen till störst del kommer utav det faktum att dämparen är varm och därmed skapas en luftström genom pipa och dämpare. Den varma luften sipprar sedan ut genom dämparen fram och stiger då rätt upp och stör siktbilden. Denna mirage gör det näst intill omöjligt att kunna målet skarpt och än mindre skjuta precision. Detta kan undvikas genom att sätta fast en v-formad bit längs fram på dämparen som styr undan luftströmmen. Se filmen nedan när skytten blåser genom pipa och dämpare.

* Ökad hastighet
Med dämpare ökar som oftast kulans utgångshastighet genom den effekt som kallas ”freebore boost”. Denna hastighetsökning är dock inte alltid konstant, dvs hastighetsvariationen varierar med olika laddningar, kaliber, ljuddämparens konstruktion, dämparens temperatur men generellt kan ökningen vara upp till 12m/s. Denna hastighetsskillnad är viktig att beakta vid skytte på långa avstånd.

* Ökad hastighet med varm dämpare
Förutom den generella ökningen av hastigheten har vi, när vi testat nya laddningar genom kronograf och dämparen blivit varm, observerat hastighetsökningar på ca 3-5 m/s per skott.
Hastigheten ökar då dämparen blir varmare och varmare. För att få korrekta värden på kulans hastighet skjuter man ett skott och sen väntar tills det att dämparen är kall igen innan nästa skott.

Hastighetsökningen genererar ytterligare ett problem, nämligen att POI i många fall flyttas.
På korta avstånd är detta försumbart men på långa håll blir detta ett problem.

* Ökad ES med varm dämpare
Enligt flera källor på nätet finns även tendensen att ES ökar då dämparen blir varm.

Se bl.a. www.tactical-officer.com

Senaste erfarenheten
Vid helgens besök på skjutbanan uppmärksammade vi detta fenomen extra. Normalt skjuter vi få skott i lugnt tempo men vid detta tillfälle matade vi på mer skott för att se effekten av het dämpare.

Vi sköt med 6,5*55, 7mm RM och 338 WM, samtliga med dämpare. Blandat stål och aluminiumdämpare. Det var fint väder, ingen vind och +2 grader varmt, helt perfekt för skytte.

Från start levererades perfekta träffar direkt ut på 600 meter, men efter ca 8 skott i lugnt tempo började POI att ändras för mig. Med 7:an blir ståldämparen riktigt varm efter ca 4-5 skott. Träffarna började därefter dra till höger 0.2-0.3 mil, något som verifierades genom 3 skott på 300m.

Dämparen (väldigt varm) skruvades av och lades på kylning. Rekylbroms skruvades på geväret och skyttet fortsatte. Åter perfekta träffar på 300m till 600m.

Avslutningsvis monterades åter dämparen, som nu var kall, och skyttet återupptogs med perfekt resultat på avstånd 300m, 500m och 600m.

Filmen nedan visar Micke som spottar åt 338 WM skytt som skjuter mot 40*40cm plåt på 600 meter. Dämparen är riktigt varm och skytten upplever ”vandrande POI”

Egna slutsatser
Vid jakt eller vid långhållsskytte med fokus på träff med varje skott skickar skytten så få skott genom dämparen så att detta inte är ett problem. Vid dessa tillfällen är dämparen ett otroligt bra hjälpmedel.

I de fall vi ska skjuta mycket och i rätt snabb följd, ex vid tävlingar etc, använder vi rekylbroms på våra vapen. I de fall som dämpare används försöker vi att inte stänga in värmen mer än nödvändigt utan försöker i stället kyla dämparen så mycket som möjligt mellan skotten.

Kommentarer är stängda.